Logo

AEG-Turbinehal - Berlin

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

AEG-Turbinehal - Berlin

Tyskland. Elektricitetsselskabet AEGs turbinehal i Berlin blev opført 1908-09 af Peter Behrens, der med denne bygning i beton, stål og glas blev banebrydende for moderne industriarkitektur. Den polygonale gavl, der løfter sig over en fremspringende vindueskonstruktion, kan ses som en nytolkning af en klassisk tempelfront med søjler og tympanon, elementer, som genspejler den bagvedliggende konstruktion. Behrens formgav også en række af AEGs produkter som fx lamper og motorer.


AEG-Turbinehal - Berlin, AEG-Turbinenhalle; Montagehalle der AEG-Turbinenfabrik, fabrikshal i Berlin-Moabit opført 1908-09 efter tegninger af arkitekten Peter Behrens.

Turbinehallen, der blev opført for den tyske elektronik- og teknikvirksomhed AEG, var et gennembrudsværk i moderne arkitektur og det første eksempel på, at industribyggeri fik sin egen arkitektur, sit selvstændige udtryk.

Turbinehallens facadeopbygning giver associationer i retning af Karl Friedrich Schinkels bygninger. 1908 var Ludwig Mies van der Rohe ansat på Peter Behrens' tegnestue og havde en væsentlig andel i visse bygningspartier.Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 70 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Charles JencksCharles Jencks, født 1939, amerikansk arkitekt, arkitekturteoretiker og forfatter. Charles...
• kiosk 2kiosk, nærorientalsk pavillon; et kendt eksempel er Çinili Köşk i Istanbul (1472), som er...
• abat-vent 2abat-vent, (fransk, abat af abattre slå ned + vent vind), skråtag over dør el. vindue til...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os