Logo

Karup Å 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Karup Å, Skive-Karup Å, stærkt slynget vandløb i Midtjylland. Åen dannes ved sammenløbet af Bording Å og Skygge Å og gennemløber Karup Hedeslette i nordvestlig retning. Fra tilløbet af Haderup Å løber den mod nord til Skive Fjord. Åen modtager tilløb fra øst, bl.a. Åresvad Å, Rabis Bæk og Resen Bæk. Det største tilløb er Haderup Å, hvis øvre løb er belastet af okkerforurening.


Ådalen er karakteristisk ved sine terrasser i flere niveauer; de er dannet under afsmeltningsfasen i slutningen af den sidste istid. Den 20 km lange strækning mellem Karup og Hagebro (ca. 500 ha) blev fredet 1964. Også Skive Enge ved Skive by, som åen gennemløber, er fredet (63 ha, 1944).

Langs åen findes en bestand af oddere. Den ca. 78 km lange Karup Å, der afvander 756 km2, er tidligere blevet udnyttet til engvanding; opstemningerne anvendes til dambrug. Både miljømyndigheder og lystfiskere har medvirket til at genskabe Karup Ås tidligere gode bestand af havørreder, hvorfor åen er et meget populært fiskevand.


Karup Å er indgået i talrige forskningsprogrammer som et eksempel på et typisk vestjysk vandløb.Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 57 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• AenusAenus, det antikke navn på floden Inn
• Kertinge NorKertinge Nor, den brede, vestlige forlængelse af Kerteminde Fjord. Det fladvandede, 3,5 km...
• Kolding ÅKolding Å, nedre del af et åsystem der udgøres af sammenløbet af bl.a. Almind Å, Åkær Å og...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os